Nya klippare till klippare

Banarbetare maj 2016

Chipego Liambi, säsongsanställd, Filip Almgren, säsongsanställd,
Tomas Jansson, greenkeeper, Magnus Höglund ,banförman, och
Kenneth Jansson, fd geenkeeper
på Vassunda och nu timanställd,
är mycket nöjda med de nya klipparna. Maskinen till vänster är en
singelklippare.

Vassunda GK har förnyat maskinparken när det gäller klippare. 4 st nya greenklippare och 4 st nya singelklippare finns nu på plats. De har under några år tidigare disponerats av en annan golfklubb. De är av högsta kvalitet och knappast mer än inkörda.

”Det är ekonomiskt mycket fördelaktigt att överta maskiner som inte är fabriksnya. Jämfört med våra tidigare greenklippare som hade 16-17 år på nacken så är detta ett klart lyft. Singelklippare hade vi inga alls tidigare, dvs de ha bara ett aggregat, och de medverkar till att vi kan hålla greenerna av yppersta kvalitet”, säger Tomas Jansson som är greenkeeper på Vassunda GK.

”De 4 greenklipparna har hybriddrivna klippaggregat som går på el vilket gör dem mer miljövänliga än våra tidigare. Våra gamla maskiner kommer att avyttras,” fortsätter Tomas Jansson.

Ambitionen är att Vassundas bana skall tillhöra en av de bästa i Uppland. De snabba greenerna har i många år varit ett kännetecken för Vassunda GK. Ett omsorgsfullt arbete gör att banan håller en mycket god kondition.

”Övervintringen har klarat sig mycket bra tredje året i rad. Det växer så att det knakar nu. Vi klipper greenerna dagligen. Greenerna vältas regelbundet. Det går också åt tid att hålla ruff och semiruff i trim. Våra fairways har nog aldrig varit i så bra form så här dags på säsongen som nu,” framhåller Tomas Jansson

För klippning av fairways, underhåll av bunkrar och rensning av dammar görs uppskattade insatser på frivillig väg genom en kärntrupp av entusiaster bland klubbens medlemmar. Dessa frivilliga insatser uppskattas stort av banpersonalen som då de kan fokusera på de lite tuffare klippningarna och arbetena.

När denna artikel publiceras är klipphöjderna: Green 3,0 mm; Tee 8 mm; Fairway 14 mm; Semiruff 45 mm; Ruff 90 mm.

(Bild och text: Sören Densjö)